Študentke Višje strokovne šole Slovenj Gradec, profesorica Milena Štrovs Gagič ter referent Mitja Hudovernik smo se v četrtek, 16. 6. 2016, ob 6. uri zjutraj odpravili na izmenjavo študentov  v Split. Obiskali smo Sveučitilište v Splitu, ki je 2. največja univerza na Hrvaškem. Deluje že od leta 1974, obiskuje pa jo okoli 20.000 študentov. Povabljeni smo bili na 2. mednarodno konferenco CIET 2016 (Contemporary issues in economy & technology). To je bila za nas izredna čast, saj smo bili edini iz Slovenije. Takoj nas je prijazno sprejela dr. Domagoja Buljan Barbača. Ob 15. uri je bila otvoritev mednarodne konference.

Po uvodnih pozdravih pa smo študentke predstavile uvedbo davčnih blagajn v Sloveniji, in sicer študentom Sveučitilišta v Splitu.

Po predstavitvi so nas študentje povabili na druženje, kjer smo prijetno klepetali, obujali spomine o tem, kako so bili pred letom dni pri nas na Višji strokovni šoli Slovenj Gradec. Bili so zelo navdušeni nad gostoljubjem in prijaznostjo naših profesorjev. Ob 19. uri smo se vrnili na univerzo, kjer smo najprej poslušali predstavitev knjige o Dalmaciji in dalmatinsko klapo, nato pa smo imeli odlično skupno večerjo. Na koncu večerje smo spet poslušali nežne melodije dalmatinske klape.  V petek smo se ob 15.30 uri udeležili uradnega zaključka konference, čemur je sledilo skupno kosilo.

Našim gostiteljem smo podarili sponzorska darila v zahvalo ter se odpravili v center Splita. Profesorica in referent sta bila naša vodiča, razkazala sta nam mesto in nam marsikaj povedala o zgodovini centra.  Navdušene smo bile nad Dioklecijanovo palačo in prikupnimi ozkimi uličicami.

Zadnji dan smo se z ostalimi udeleženci konference  odpravili na izlet. Ogledali smo si Salono, najpomembnejše najdišče iz rimskih časov, kjer nas je vodička vodila po mestu, kjer je prebivalo 60.000 ljudi. Videli smo pokopališče, katedralo, areno ter mnogo drugih rimskih znamenitosti. Nato smo nadaljevali do prečudovite  trdnjave Klis iz srednjega veka, kjer se je razprostiral prečudovit razgled na celoten Split. Vodič, oblečen v viteza, nam je podrobno prikazal zgodovino in znamenitosti, bili smo navdušeni, saj smo stali na mestu, kjer se lahko pozimi z eno roko, ki je obrnjena k celini, dotaknemo snega ter z drugo, ki je obrnjena proti morju, dotaknemo dežja.

Fotogalerija >

Dostopnost